شنبه الی پنجشنبه: 9:00 - 15:00
آموزش سرمایه‌گذاری و ترید ارزهای دیجیتال
0935-222-2675
با ما تماس بگیرید
دفتر مرکزی
مشهد- بین فکوری ۸ و ۶
info@digilearncenter.ir
با ما در ارتباط باشید!

اندیکاتور CCI

خانه - تحلیل تکنیکال - اندیکاتور CCI

اندیکاتور CCI

اندیکاتور CCI

اندیکاتور cci که مخفف کلمات” commodity channel index”  می‌باشد و از آن به عنوان شاخص کانال کالا یاد می‌شود، یک‌ اندیکاتور از گروه اسیلاتور‌ها یا نوسان نما‌ها می‌باشد و در فرمول خود از قیمت روز و میانگین متحرک استفاده می‌کند و مانند‌ اندیکاتورهای گروه اسیلاتور مثل‌ اندیکاتور macd و‌ اندیکاتور rsi یکی از ابزار‌های قدرتمندی است که تحلیل‌گران تکنیکالی بازار سرمایه از آن بهره می‌برند.

این ابزار تحلیل تکنیکال درجه بندی ای دارد که خط میانی آن ۰ است و حد پایین آن ۱۰۰- و حد بالای آن ۱۰۰+ است که بیشتر نوسانات‌ اندیکاتور در این محدوده انجام می‌شود و نوسانات خارج از این محدوده‌ها نشان‌دهنده ی اشباع خرید و فروش است.

در طراحی cci ابتدا میانگین متحرک ۲۰ روزه در نظر گرفته می شد اما امروزه بازه دوره زمانی میانگین متحرک در اسیلاتور cci را معمولا ۱۴ روزه استفاده می‌کنند؛ و همانند دیگر میانگین متحرک‌ها اگر این عدد کوچکتر در نظر گرفته شود اسیلاتور cci نوسانات بیشتری می‌کند و سیگنال‌های اشتباه بیشتری را صادر می‌کند و هر چقدر عدد بزرگتر در نظر گرفته شود اسیلاتور cci حساسیت کمتری دارد و کند‌تر عمل می‌کند و با نوسانات کمتر و سیگنال‌های کمتر ممکن است موقعیت‌های مناسب خرید و فروش زیادی از دست برود پس بهترین انتخاب یک عدد متوسط و مناسب است.

برای محاسبه این‌ اندیکاتور از موارد زیر استفاده می‌شود:

  1. قیمت دارایی ( PRICE )
  2. میانگین متحرک دارایی (MA)
  3. انحراف معیار (D)

نحوه محاسبه‌اندیکاتور CCI

  • تعیین کنید که CCI شما، چند دوره را تجزیه و تحلیل خواهد کرد. در بورس معمولا ۲۰ پریود استفاده می‌شود. تعیین دوره‌های کمتر، شاخص را بی‌ثبات می‌کند. در حالی که پریود‌های بیشتر،‌ اندیکاتور را صاف‌تر می‌سازد. در اینجا ما ۲۰ دوره را در نظر می‌گیریم. اگر از تعداد‌ دوره دیگری استفاده می‌کنید، محاسبه را تنطیم کرده و با شرایط جدید تطبیق دهید.
  • در یک صفحه گسترده، مقادیر کم، زیاد و نزدیک را به برای مدت ۲۰ دوره ردیابی کرده و قیمت معمولی را محاسبه کنید.
  • پس از ۲۰ دوره، میانگین متحرک قیمت معمول را با جمع کردن ۲۰ قیمت معمول آخر و تقسیم کردن آن بر ۲۰ به دست آورید.
  • میانگین انحراف را با کم‌کردن میانگین متحرک از قیمت معمول در ۲۰ دوره گذشته محاسبه کنید. مقادیر مطلق را جمع کنید (علامت‌های منفی را در نظر نگیرید) و سپس عدد به دست  آمده را بر ۲۰ تقسیم کنید.
  • قیمت معمول فعلی، میانگین متحرک و میانگین انحراف را در فرمول بالا قرار دهید تا مقدار فعلی CCI محاسبه شود.

 

یک استراتژی ساده از CCI

حرکت این‌ اندیکاتور به بالای ۱۰۰+ سیگنال خرید

حرکت‌اندیکاتور به پایین ۱۰۰- سیگنال فروش

سرمایه‌گذاران شاید به دنبال گرفتن سیگنال خرید از این‌اندیکاتور باشند، سپس وقتی سیگنال فروش از طرف این‌اندیکاتور صادر شد، از معامله خرید خارج شوند.

نمودار زیر سیگنال‌های صادر شده از‌ اندیکاتور CCI را نشان می‌دهد:

نمودارها هفتگی فوق، وقتی CCI به زیر ۱۰۰- رسیده، یک سیگنال فروش را در سال ۲۰۱۱ صادر کرده است. این موضوع به سرمایه‌گذاران بلندمدتی اینرا می‌رساند که یک روند نزولی احتمالی در پیش است.

اما معامله‌گرانی که فعالیت بیشتری دارند، می‌توانستند از این‌اندیکاتور برای دریافت سیگنال‌های کوتاه‌مدتی استفاده کنند.

کاربرد‌ اندیکاتور CCI

اندیکاتور CCI هم مثل سایر اسیلاتورها مانند RSI و MACD می‌تواند به عنوان یک ابزار حمایتی در جهت شناسایی سیگنال‌های خرید و فروش باشد؛ البته این نکته را باید در نظر گرفت که‌اندیکاتورها به تنهایی نباید ملاک خرید ما باشند.

مزیت اصلی‌اندیکاتور cci این است که تغییرات مسیر حرکت قیمت دارایی را بررسی می‌کند و با شناسایی حرکت و جهت روند سهم‌ها نقاط ورود و خروج مناسب را برای سهامداران تعیین می‌کند.

از جمله سیگنال‌هایی که این‌اندیکاتور صادر می‌کند عبارت است از‌:

  1. شناسایی نقاط اشباع خرید و فروش
  2. شکستن شدن خط روند CCI

 

واگرایی در‌ اندیکاتور CCI

در بورس و در‌ اندیکاتور CCI واگرایی نیز دیده می‌شود. سیگنال واگرایی، نشان‌دهنده نقطه بازگشت احتمالی است زیرا حرکت جهت دار، قیمت را تأیید نمی‌کند. واگرایی زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت در یک جهت حرکت می‌کند اما شاخص، در جهت دیگری در حال حرکت است. اگر قیمت در حال افزایش و مقدار CCI در حال کاهش است، این می‌تواند نشان‌دهنده ضعف در روند باشد.

وقتی یک واگرایی مدت زیادی باقی بماند واگرایی ضعیفی اتفاق افتاده است پس واگرایی‌ها همیشه منجر به معکوس شدن قیمت نمی‌شوند‌. اما می‌تواند به معامله‌گر هشدار دهد که امکان معکوس شدن قیمت وجود دارد. با استفاده از این تحلیل تکنیکال، معامله‌گران بورس می‌توانند جلوی ضرر بیشتر را بگیرند یا معاملات جدید را در جهت روند قیمت متوقف سازند.

واگرایی مثبت:

واگرایی مثبت هنگامی رخ می‌دهد که قیمت یک دارایی (کالا، سهام، ارز) یک کف جدید پایین‌تر از کف قبلی ایجاد کرده باشد اما‌اندیکاتور آن کف را تایید نکند و کفی بالاتر از کف قبلی خود تشکیل دهد و صعود داشته باشد (واگرایی مثبت سیگنال خرید محسوب می‌شود)


همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید قیمت سهم کفی پایین‌تر از کف قبلی خود را ایجاد کرده اما‌ اندیکاتور این کف را تایید نکرده و کفی بالاتر از کف قبلی خود زده است، اینجا شاهد واگرایی مثبت هستیم که پس از آن قیمت صعود داشته است و سیگنالی برای خرید محسوب می‌شود.

واگرایی منفی:

واگرایی منفی زمانی رخ می‌دهد که قیمت یک دارایی سقفی بالاتر از سقف قبلی خود ایجاد کند اما‌ اندیکاتور آن سقف را تایید نکند و یک سقف پایین‌تر از سقف قبلی خود بسازد که این واگرایی منفی یک سیگنال برای فروش محسوب می‌شود.


همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید قیمت سهم سقفی بالاتر از سقف قبلی خود را ایجاد کرده اما‌ اندیکاتور آن سقف را تایید نکرده و سقفی پایین‌تر از سقف قبلی خود ایجاد کرده است، در نتیجه شاهد واگرایی منفی هستیم که پس از آن قیمت نزول داشته است و سیگنالی برای فروش محسوب می‌شود.

سیگنال‌های خرید و فروش در‌اندیکاتور cci

سیگنال خرید: سیگنال خرید در‌اندیکاتور cci زمانی صادر خواهد شد که نمودار بالای حد +۱۰۰ قرار داشته باشد و به امید ایجاد روند صعودی قوی این سیگنال برای شما صادر خواهد شد.

سیگنال فروش: سیگنال فروش در‌اندیکاتور cci وقتی صادر خواهد شد که نمودار از حد پایین یعنی -۱۰۰ پایین‌تر قرار گیرد و از پیش‌بینی ایجاد روند نزولی قوی برای شما صادر خواهد شد.

خط روند در‌اندیکاتور cci

از نکته‌های مهم این اسیلاتور این است که می‌توان برای آن خط روند رسم کرد، شکست خط روند در‌اندیکاتور cci نشان از تغییر روند سهم و شروع یک روند صعودی یا نزولی جدید می‌باشد، که این خود می‌تواند یکی دیگر از کاربرد‌های این اسیلاتور باشد.

کافیست بر روی کف‌ها یا سقف‌های cci خط روند رسم شود اگر خط روند کف به سمت پایین شکسته شود آغاز یک روند نزولی وسیگنالی برای فروش است و اگر خط روند سقف به سمت بالا شکسته شود، نوید بخش آغاز یک روند صعودی است و سیگنالی برای خرید صادر می‌شود.

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید شکست خط روند کف به سمت پایین صورت گرفته است که پس از آن روند سهم نزولی شده است و خود سیگنالی برای فروش محسوب می‌شود.


همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید روند سهم پس از شکست خط روند سقف به سمت بالا صعودی شده است و سیگنالی برای خرید محسوب می‌شود.

انحرافات استراتژی‌ معاملات CCI

در نظر داشته باشید که در استفاده از‌ اندیکاتور CCI قادر هستید، قوانین را سخت ‌گیرانه‌تر یا ملایم‌تر لحاظ کنید. به عنوان مثال، زمانی که چندین تایم ‌فریم را مورد استفاده قرار می دهید، قادر هستید در تایم فریم کوتاه ‌مدتی‌‌تر، تنها زمانی اقدام به خرید کنید که CCI به بیش از ۱۰۰+ رسیده است و در حقیقت با این کار تعداد سیگنال‌ها را کاهش خواهید داد، اما اطمینان پیدا خواهید کرد که روندی که وارد آن شده‌اید، از قدرت کافی برخوردار است. قوانین ورود و خروج از معاملات در بازه‌‌های زمانی کوتاه‌ مدت ‌تر هم می‌توانند در نظر گرفته شوند.

به عنوان مثال چنانچه روند در نمودار بلند مدت‌تر صعودی است، قادر هستید در نمودار کوتاه‌ مدت‌تر، پیش از این که برای خرید اقدام کنید، اجازه دهید CCI به پایین‌تر از ۱۰۰- برسد و در ادامه مجددا به بالای ۰ باز گردد، که در واقع این کار احتمالا موجب خواهد شد تا خرید را در قیمت بالاتری انجام دهید، اما اطمینان شما از پایان یافتن پولبک کوتاه‌ مدتی و ادامه روند بلند مدت، بیشتر خواهد بود.

برای فروش، این توانایی رو دارید که اجازه دهید قیمت به بیش از ۱۰۰+ برسد و در ادامه تا زیر صفر پایین‌اید و آن زمان برای فروش اقدام کنید که در واقع با این کار این امکان وجود دارد که مجبور شوید دارایی را در زمان چندین پولبک کوچک نگهداری نمایید، اما به احتمال زیاد در صورت وجود یک روند قوی، سود شما از معامله افزایش پیدا خواهد کرد.

در خصوص با انتخاب تایم فریم‌های معاملاتی باید این طور گفت که ترکیب دیگر نمودارها با بازه‌‌های زمانی گوناگون  می‌تواند مناسب باشد، به عنوان مثال ترکیب نمودار روزانه و ۱ ساعته یا ترکیب نمودار ۱۵ دقیقه‌ای و ۱ دقیقه‌ای اغلب مناسب خواهد بود و چنانچه سیگنال‌های خیلی زیاد یا خیلی کمی را به شما داد، باید دوره CCI را عوض کنید و ببینید مشکل حل می‌شود یا خیر.

تفاوت بین‌اندیکاتور CCI و‌اندیکاتور RSI

«شاخص قدرت نسبی» (Relative Strength Index)  یا همان RSI یک اسیلاتور شناخته شده تحلیل تکنیکال است که همانند CCI برای تشخیص رفتار افراطی قیمت استفاده می‌شود. با این تفاوت که CCI روی انحراف از میانگین متحرک قیمت یک دارایی تمرکز می‌کند تا واگرایی از خط روند‌ را تشخیص دهد.

RSI به مقایسه رابطه بین میانگین قیمت بسته‌شدن بالا و میانگین قیمت بسته‌شدن پایین در طول دوره زمانی معین (به طور معمول ۱۴ روز) می‌پردازد. مقادیر محاسبه شده توسط RSI، سپس روی خط متحرکی زیر چارت قیمتی قرار می‌گیرند. تمام مقادیر بین صفر و صد نوسان می‌کنند و نقطه میانی ۵۰ است. استفاده از‌ اندیکاتور RSI امکان تشخیص بیش‌خرید احتمالی (بالای ۷۰) و بیش‌فروش (پایین ۳۰) را برای معامله‌گر فراهم می‌کند.

RSI برخلاف CCI بدون کران نیست و احتمالاً دریافت اطلاعات از آن ساده‌تر است. از آنجا که هر دوی شاخص‌های قدرت نسبی و کانال کالا‌ اندیکاتور‌های شتاب روند هستند، می‌توانند سیگنال واگرایی صعودی یا نزولی را بدهند. این اتفاق زمانی می‌افتد که قیمت جدید به قله می‌رسد و دره‌ها به وسیله قله‌ها و دره‌های‌ اندیکاتور انعکاس پیدا نکرده‌اند. این دوگانگی‌ها نشانی از معکوس شدن احتمالی روندها هستند. به صورت کلی، در بیشتر بازارها، RSI ابزار قابل اعتمادتری نسبت به CCI است و بسیاری از معامله‌گران سادگی نسبی آن را ترجیح می‌دهند.

اگر اطمینان ندارید که برای تشخیص سطوح بیش‌خرید یا بیش‌فروش از کدام‌یک از این‌ اندیکاتور‌ها استفاده کنید، می‌توانید هر دو شاخص را همزمان با توجه به مدل معامله‌تان در نظر بگیرید. این اسیلاتور‌ها داده‌های یکسانی را نمایش می‌دهند.

باید در نظر داشته باشیم که RSI سرعت تغییرات قیمت را در نظر می‌گیرد، حال آنکه هدف اولیه CCI این است که انحراف‌های دوره‌ای را پیگیری کند. از هر دوی این شاخص‌ها می‌توانید برای استراتژی‌های معاملاتی مختلف استفاده کنید. همچنین، این امکان وجود دارد که این دو را با هم ترکیب کنید و یک استراتژی معاملاتی به وجود آورید که نتایج حیرت‌انگیزی به دنبال داشته باشد.

نکات مهم در خصوص با‌اندیکاتور cci

  • در‌اندیکاتور cci می‌توان خط روند کشید و آن را مورد استفاده قرار داد.
  • چنانچه از سطح +۱۰۰ بالاتر رود، به معنای احتمال حرکت صعودی بیشتر است.
  • چنانچه CCI از سطح -۱۰۰ بالاتر رود، به معنای حرکت نزولی بیشتر آن دارایی خواهد بود.
  • چنانچه CCI از سطح +۱۰۰ پایین‌تر برود، به معنای تغییر جهت ۱۸۰ درجه ای است و سینگال فروش محسوب خواهد شد.
  • چنانچه CCI از سطح -۱۰۰ پایین‌تر رود، به معنای تغییر جهت ۱۸۰ درجه ای است و سیگنال خرید محسوب خواهد شد.
  • چنانچه از پایین و به شکل صعودی خط میانی صفر را قطع نماید، به معنی تایید ورود به آن سهم خواهد بود.
  • چنانچه از بالا و به شکل نزولی خط میانی صفر را قطع نماید، به معنی تائید خروج از آن سهم خواهد بود.
  • اندیکاتور CCI برای ردیابی تغییرات بازار مورد استفاده قرار می گیرد که نشان‌دهنده خرید و فروش می‌باشد.
  • اندیکاتور CCI قیمت فعلی را با قیمت میانگین در یک دوره زمانی خاص مورد ارزیابی قرار می‌دهد.
  • اندیکاتور CCI در چندین تایم فریم برای شناسایی مهم ترین خط روند، پول بک یا نقاط ورود به آن خط روند هم کاربرد خواهد داشت.
  • بعضی از استراتژی‌های معاملاتی مبتنی بر‌اندیکاتور CCI وقتی قوانین شرایط نقض شود، قادرند چندین سیگنال‌های اشتباه یا معاملات ضررده را صادر نماید و باید حواستان جمع باشد.
  • مثل دیگر ابزار‌های تکنیکال از cci هم نمی‌توان به تنهایی به منظور ورود و خروج در سهام استفاده کرد، بلکه از این ابزار باید در کنار آموزش تحلیل تکنیکال و بنیادی بهره گرفت تا ریسک را کاهش داده و اطمینان تحلیل را بیشتر نماید.

 

کاستی‌های‌اندیکاتور CCI

  • با اینکه این شاخص برای تعیین موقعیت‌های بیش‌فروش و بیش‌خرید است، این امکان وجود دارد که این تشخیص به شدت وابسته به تحلیل و تصور خود شخص معامله‌کننده باشد.
  • این شاخص تاخیر دارد، به این معنی که بعضی اوقات این امکان وجود دارد که سیگنال‌ ضعیفی ارا‌ئه دهد. ممکن است که یک افزایش قیمت در شرف وقوع باشد، اما سیگنال آن را دیر دریافت کنیم و زمانی که بخواهیم اقدامی انجام دهیم، قیمت در حال اصلاح باشد و موقعیت خود را برای معامله از دست بدهیم.

در نتیجه، بهتر است در کنار‌اندیکاتور CCI، از تحلیل قیمتی و دیگر ابزار‌ها و شاخص‌های تحلیل تکنیکال نیز استفاده کنیم تا ببینیم آیا باید سیگنال‌های دریافتی از شاخص CCI را جدی بگیریم یا نه.

مزیت‌های‌ اندیکاتور cci

  • این‌اندیکاتور به سرمایه‌گذار کمک خواهد کرد تا نقاط اشباع خرید و اشباع فروش را در روند سهم به درستی تشخیص دهد.
  • تغییرات مسیر حرکت قیمت دارایی را مورد بررسی قرار می‌دهد.
  • اندیکاتور cci وقتی که بازار صعودی (گاوی) باشد مثبت است و  زمانی که بازار نزولی (خرسی) است، منفی است، به جز در مواردی که در روند سهم واگرایی دیده شود.
  • تشخیص سیگنال‌های خرید و فروش به وسیله‌ اندیکاتور cci امکان‌پذیر است.
  • تشخیص واگرایی‌های مثبت و منفی توسط این‌ اندیکاتور ممکن است.
  • تغییر روند با شکست خط روند در‌ اندیکاتور CCI به راحتی قابل تشخیص می‌باشد.

ارسال دیدگاه

آخرین مطالب