شنبه الی پنجشنبه: 9:00 - 15:00
آموزش سرمایه‌گذاری و ترید ارزهای دیجیتال
0935-222-2675
با ما تماس بگیرید
دفتر مرکزی
مشهد- بین فکوری ۸ و ۶
info@digilearncenter.ir
با ما در ارتباط باشید!

ارز دیجیتال ریپل (XRP)

خانه - ارزدیجیتال - ارز دیجیتال ریپل (XRP)

ارز دیجیتال ریپل (XRP)

ارز دیجیتال ریپل (XRP)

اولین نکته‌ای که باید بدانید این است که ریپل هم یک پلتفرم است و هم یک ارز دیجیتال، این فناوری بیشتر به دلیل شبکه‌ی پرداخت دیجیتال‌اش شناخته‌شده است اما دارای کریپتوکارنسی مختص به خود نیز هست. ارز دیجیتال ریپل یک پروتکل به‌صورت متن‌باز است که به‌منظور انجام تراکنش‌های سریع و ارزان طراحی شده است.

ریپل به‌ جای استفاده از سیستم ماینینگ بلاک‌چین، از یک مکانیزم اجماع از طریق گروهی از سرورها برای تأیید معاملات‌اش استفاده می‌کند. تراکنش‌های ripple در عرض چند ثانیه تأیید می‌شوند و هزینه‌ی بسیار کمی دارند (در مقایسه با بیت‌کوین که تائید معاملاتش زمان بیشتری طول می‌کشد و هزینه‌های بالایی را نیز شامل می‌شود). ریپل قطعاً قصد دارد تا بر تمام معاملات بین‌المللی در سراسر جهان تسلط داشته باشد. این پلتفرم نه‌تنها ارز دیجیتال مخصوص به خود یعنی همان ریپل (XRP) را دارد بلکه به همه‌ی افراد این امکان را می‌دهد تا از طریق این پلتفرم، ارز دیجیتال خود را در RippleNet ایجاد کنند.

 

تاریخچه و تیم ریپل

رایان فوجر (Ryan Fugger)، در سال ۲۰۰۴ یعنی چهار سال قبل از پیدایش بیت‌کوین، شرکتی را بنا نهاد که ریپل‌پی (RipplePay) نام داشت. ایده‌ اصلی پشت ریپل‌پی، پروتکلی همتا‌به‌همتا از یک شبکه قابل‌ اطمینان بود که بتوان با آن به‌ راحتی پول را از یک نقطه به یک نقطه دیگر در جهان منتقل کرد و همه کاربران اینترنت بتوانند از آن استفاده کنند.

طبق محتوایی که هم‌اکنون در وب‌سایت قدیمی RipplePay.com وجود دارد، این شرکت خود را این‌گونه معرفی کرده است: ریپل‌پی یک سرویس مالی است که به شما این امکان را می‌دهد تا با دوستان، خانواده و همکاران خود، ارتباطات اعتباری و مالی خود را گسترش دهید و با ارزهای سنتی و آنلاین، از پرداخت‌های امن بهره‌مند شوید.

ایده اصلی ریپل‌پی با ایده امروز ریپل بسیار نزدیک بود اما به دلیل مشکلات فنی و مدیریتی، این شرکت در رسیدن به اهداف خود خیلی موفق نبود و تا سال ۲۰۱۱ فقط با تعداد کمی شرکت قرارداد همکاری امضا کرده بود و کاربرانش به کمتر از ده هزار نفر می‌رسید.

در حال حاضر شرکت ریپل سه محصول اصلی برای بانک‌ها و موسسات مالی دارد که عبارتند از:

  • ایکس‌کارنت (xCurrent)
  • ایکس‌رپید (xRapid)
  • ایکس‌ویا (xVia)

این‌ها در حال حاضر سه محصول اصلی شرکت ریپل هستند که تحت عنوان یک نام جامع به نام ریپل‌نت (RippleNet) قرار دارند.

 

ایکس‌کارنت (xCurrent)

ایکس‌کارنت پلتفرمی است که بانک‌ها و موسسات مالی برای انجام پرداخت‌های برون‌مرزی از آن استفاده می‌کنند. این محصول روی یک دفتر کل توزیع شده به اسم اینترلجر (Interledger) کار می‌کند. نکته قابل توجه این است که این دفتر کل توسط متخصصان شرکت ریپل ساخته شده است اما توسط این شرکت کنترل نمی‌شود. کنترل دفتر کل اینترلجر در دست کنسرسیوم شبکه جهانی وب (W3C) است. W۳C یک سازمان غیرانتفاعی است که استانداردهای بین‌المللی شبکه جهانی وب را تعیین و کنترل می‌کند.

هدف اصلی xCurrent ایجاد قابلیتی برای انجام پرداخت‌ها و تراکنش‌های آنی با همه ارزهاست، نه فقط ارزهای دیجیتال.

ایکس‌کارنت با فراهم کردن نقدینگی کافی از ارزهای گوناگون و فراهم کردن یک پیام‌رسان مالی غیرمتمرکز، به بانک‌ها این امکان را می‌دهد که بدون نگرانی با یکدیگر به تعامل مالی بپردازند. به عنوان مثال یک بانک می‌تواند با ایکس‌کارنت دلار ارسال کند و بانک گیرنده، معادل همان مقدار دلار را به صورت یورو دریافت کند.

اکثر شرکت‌های همکار ریپل در حال حاضر فقط از ایکس‌کارنت استفاده می‌کنند. در ایکس‌کارنت لزوما نیازی به استفاده از ارز دیجیتال XRP نیست.

ایکس‌رپید یک محصول برای حل مشکل نقدینگی در انجام معاملات بین بانکی است که به‌ صورت مستقیم از ارز دیجیتال XRP استفاده می‌کند. این محصول پول فیات را به XRP تبدیل کرده و پس از انتقال، آن را به پول مورد نیاز در بانک مقصد تبدیل می‌کند. با این روش، بانک مبدأ برای ارتباط با بانک مقصد نیازی به استفاده از یک بانک واسط یا تامین کننده نقدینگی نخواهد داشت.

برای مثال اگر شرکت A در ایران از شرکت B در ژاپن مواد خام بخرد، تراکنش روی سیستم ایکس‌رپید به این صورت خواهد بود:

ایکس‌رپید با ریال شرکت A اقدام به خرید XRP می‌کند و پس از انتقال XRP، آن را به ین ژاپن تبدیل می‌کند تا بدست بانک مقصد برسد. الگوریتم ایکس‌رپید طوری طراحی شده است که بهترین قیمت برای تبدیل ریال به XRP و XRP به ین را پیدا می‌کند. با این روش بانک ایرانی نیازی ندارد که در یک بانک کارگزار در ژاپن، ین ژاپن نگهداری کند. همچنین نیازی به یافتن یک تامین‌کننده نقدینگی برای تبدیل پول‌ها نخواهد بود.

یکی از موانعی که بر سر راه گسترش ایکس‌رپید قرار دارد، بحث نقدینگی در ارز دیجیتال XRP است. برای این‌که این پلتفرم بتواند به اهداف خود برسد، باید در صرافی‌های بسیار زیادی در سراسر دنیا لیست شود و به حجم معاملات قابل توجهی دست یابد.

 

ایکس‌ویا (xVia)

ایکس‌ویا یک واسط کاربر است که برای استفاده آسان‌تر از ایکس‌کارنت و ایکس‌رپید طراحی شده است و امکان برقراری ارتباط بین محصولات مختلف ریپل را با روشی ساده فراهم می‌کند. این محصول در سال ۲۰۱۸ طراحی شده و هم‌اکنون در مرحله آزمایشی قرار دارد.

 

XRP چیست؟

XRP یک توکن است که برای انتقال ارزش از طریق شبکه‌ی ریپل استفاده می‌شود. هدف اصلی XRP این است که واسطه‌ای برای مبادلات دیگر باشد، چه کریپتوکارنسی‌ها و چه ارزهای فیات. XRP یک تکنولوژی است که به‌عنوان یک کریپتوکارنسی و یک شبکه پرداخت دیجیتال برای معاملات مالی عمل می‌کند. XRP یک پروتکل به‌ صورت متن‌باز و درواقع یک شبکه غیرمتمرکز توزیع‌شده‌ی همتا به همتا است که به‌ویژه در امور بانکداری و مالی از آن استفاده می‌شود.

 

تکنولوژی ریپل

ارز ورودی با XRP مبادله می‌شود، سپس برای انجام تراکنش به شبکه انتقال داده می‌شود و پس از رسیدن به گیرنده به ارز خروجی تبدیل می‌شود. این بدان معناست که معاملات با دو ارز مختلف نیز امکان‌پذیر است. XRP در حال حاضر تنها کوین مورد استفاده در RippleNet است.

با این وجود، ازنظر تئوری این امکان وجود دارد که بانک‌ها بتوانند کوین‌های خود را ایجاد و از آن‌ها در این شبکه استفاده کنند. به‌ اصطلاح این gateway‌ها هستند که در این شبکه نقش واسطه را بر عهده دارند.

 

XRP ؛‌متمرکز یا غیر‌متمرکز

در خصوص غیر‌متمرکز بودن XRP بسیاری بر این باورند که متمرکز است ولی شرکت ریپل ادعا دارد که این ارز متمرکز نیست و ریپل تلاش کرده است تا تصدی خود را از آن بردارد.

ریپل چندین بار اعلام کرده است که به دنبال تمرکز زدایی از محصولات خود است و در این راستا نودهای اعتبار‌سنج را افزایش داده است و بر این اساس گفته می‌شود که اگر شرکت ریپل منحل هم شود، XRP به کار خود ادامه خواهد داد. با این وجود از آنجایی که تاثیرپذیری XRP از اتفاقات در شرکت ریپل بسیار زیاد است نمی‌توان گفت که این رمزارز کاملا غیرمتمرکز است. این در حالی است که اهداف ریپل با غیرمتمرکز بودن مغایرت ندارد و در سر راه آن مشکلی ایجاد نمی‌کند.

 

تفاوت اساسی بیت‌کوین با ارز دیجیتال ریپل چیست؟

گرچه ریپل هم اجماع‌گرا است، اما برخلاف بیت‌کوین مبتنی بر بلاک‌چین نیست. هدف اصلی پلتفرم ریپل انتقال پول در حجم بالا در سرتاسر جهان با سریع‌ترین سرعت ممکن است. تاکنون، ریپل از زمان انتشارش با بیش از ۳۵ میلیون تراکنش پردازش شده بدون مشکل، همچنان پایدار باقی‌مانده ‌است. این پلتفرم قادر به انجام ۱،۵۰۰ معامله در ثانیه (TPS) است و همچنان قصد دارد تا به سطح Visa یعنی ۵۰،۰۰۰ تراکنش در ثانیه برسد، در مقایسه، بیت‌کوین می‌تواند ۳-۶ tps و اتریوم ۱۵ tps را هدایت کند.

توکن‌ریپل (XRP) مانند ارزهای دیجیتال بیت‌کوین، اتریوم، لایت‌کوین و بسیاری دیگر از کریپتوکارنسی تا استخراج نمی‌شود. در عوض، XRP در همان ابتدای کار به تعداد ۱۰۰ میلیارد کوین منتشر شد. استفاده از XRP کاملاً مستقل از شبکه‌ی ریپل است. به این معنا که بانک‌ها برای انتقال دلار، یورو و … به XRP احتیاج ندارند و این همان چیزی است که ممکن است بسیاری از سرمایه‌گذاران کوچک هنگام خرید این توکن آن را فراموش کنند.

 

کیف‌پول‌های ارز دیجیتال ریپل

کیف‌پول سخت‌افزاری لجر (Ledger)

کیف‌پول لجر بهترین و امن‌ترین کیف‌پول ریپل است و با خیال راحت می‌توانید XRPهای خود را در آن ذخیره کنید. این کیف پول سخت‌افزاری تقریبا از تمام ارزهای دیجیتال معتبر در بازار پشتیبانی می‌کند. توصیه می‌شود اگر قصد سرمایه‌گذاری سنگین بر روی ریپل را دارید، این کیف‌پول را تهیه کنید.

کیف‌پول توست (Toast Wallet)

توست والت یک کیف‌پول با ساختار متن‌باز (OpenSource) است که استفاده از آن برای تمامی افراد ساده و راحت خواهد بود. نکته مثبت در مورد این کیف‌ پول این است که مستقیما کلیدها روی دستگاه خودتان ذخیره می‌کند و می‌توانید در هر لحظه کلیدهای خصوصی خود را چک کنید. توست والت در حاضر برای اندروید، آی او اس، ویندوز و مک در دسترس است.

کیف‌پول کوینومی (Coinomi)

کیف‌پول کوینومی یکی از بهترین کیف‌پول‌های چند ارزی محسوب می‌شود که بیشترین تعداد نصب و کاربر را به خود اختصاص داده‌ است. کوینومی علاوه بر ریپل از بیش‌از ۱۲۵ ارز دیجیتال گوناگون به‌همراه هزاران توکن (آن‌هایی که بلاک‌چین اختصاصی ندارند و روی شبکه‌های دیگر مثل اتریوم قرار دارند) پشتیبانی می‌کند. بازخورد و میزان رضایت از این کیف‌پول از سوی کاربران هم در نوع خود بی‌نظیر است. بر روی سیستم‌عامل‌های اندروید و آی او اس، ویندوز، لینوکس و مک می‌توانید به سادگی کوینومی را نصب کنید.

کیف پول اتمیک (Atomic)

اتمیک از دیگر کیف‌پول‌های معتبر چند ارزی است که می‌توانید برای ذخیره ریپل و چندین ارز دیجیتال متنوع از آن بهره ببرید. اتمیک هم مانند کوینومی تعداد نصب بالایی را به خود اختصاص داده و از رتبه خوبی در مارکت‌های برنامه برخوردار است. سیستم عامل‌های ویندوز، مک، لینوکس، اندروید و آی‌او‌اس میزبان کیف‌پول اتمیک هستند. بنابراین این کیف‌پول هم از نوع دسکتاپ و هم موبایل است.

 

رمزارز XRP چیست؟

برای شروع بهتر است به این موضوع توجه کنیم که بین XRP، ریپل و ریپلنت تفاوت است. رمزارز XRP ارزی است که در پلتفرم پرداختی که RippleNet نامیده میشود کار میکند. این پلتفرم بر روی یک دفترکل پایگاه داده توزیع شده به نام دفترکل XRP کار میکند. در حالی که ریپلنت را شرکتی به نام ریپل اداره میکند، دفترکل XRP متن‌‌باز است و بر اساس بلاک‌چین نیست اما همان‌طور که قبلا اشاره شده بر پایه دفتر کل توزیع شده پایگاه داده است.

پلتفرم پرداخت ریپلنت یک سامانه تسویه ناخالص آنی ( Real Time Gross Settlement ) به حساب می‌آید که قصد دارد تا تراکنش‌های مالی را به صورت جهانی آنی کند. در حالی که XRP یک رمزارز دفترکل خود به حساب می‌آید، شما می‌توانید از هر ارزی برای استفاده از این پلتفرم استفاده کنید.

در حالی که ایده‌‌های پشت پلتفرم پرداخت ریپل را در سال ۲۰۰۴ رایان فوگر‌Ryan Fugger مطرح کرد تا زمانی که جد مک‌کالب Jed McCaleb و کریس لارسون Chris Larson این پروژه را در سال ۲۰۱۲ به دست نگرفتند و ریپل (آن زمان OpenCoin شناخته میشد) شروع به ساخته شدن نکرد، این موضوع آغاز نشد.

 

ارز دیجیتال ریپل چه ‌طور کار می‌کند؟

ریپل این رمز ارز را به‌ عنوان جانشینی سریع، اقتصادی‌‌تر و مقیاس‌‌پذیرتر برای دارایی‌‌های دیجیتال و پلتفرم‌‌های پولی موجود مانند SWIFT مطرح کرد.

دفترکل ریپلنت را جامعه جهانی XRP نگهداری میکند و ریپل یکی از اعضای فعال آن به حساب می‌آید. دفترکل XRP تراکنش‌‌ها را بین ۳ تا ۵ ثانیه پردازش میکند یا زمانی که نودهای اعتبارسنج مستقل به اجماعی برای نظم و ارزش تراکنش‌‌های XRP برسند‌ برخلاف استخراج اثبات کار مانند بیتکوین است. هر کسی میتواند اعتبارسنج ریپل باشد و این لیست در حال حاظر از ریپل، دانشگاه‌ها و موسسات مالی تشکیل شده است.

 

مزایا و معایب ارز دیجیتال ریپل

مزایا:

  • تقریباً ضد‌جعل است.
  • انجام سریع تراکنش‌ها در طی چند ثانیه
  • در مرحله نهایی خود می‌تواند به‌عنوان مترجم جهانی هر‌ارزی عمل کند.
  • قابلیت وام دادن و وام گرفتن سریع مبالغ پول
  • اتصال ساده شبکه‌های پرداخت
  • تورم ندارد، چراکه تمامی توکن تا از ابتدا استخراج شده‌اند و از قبل وجود دارند.

معایب:

ریپل با اینکه تحولات مثبتی را ایجاد کرده است، اما این شرکت به‌ دلیل شیوه‌های مختلف تجاری‌اش اغلب مورد انتقاد قرار می‌گیرد. این شرکت بیان کرده بود که بخش عظیمی از ارز دیجیتال XRP را به کاربران شبکه منتقل خواهد کرد، اما تاکنون تنها مقادیر اندکی منتقل شده‌اند. علاوه بر این آزمایشگاه‌های ریپل تقریباً نیمی از کل XRP موجود در شبکه را برای خود نگه‌ داشته‌اند تا از ارزش آن بهره‌مند شوند. این ارز دارای ویژگی متن‌ باز است و با اینکه بسیار هوشمند است، زمانی که کد آن در دسترس قرار می‌گیرد، فرصتی به وجود می‌آید تا سود جویان تلاش کنند آن را هک کنند.

ارسال دیدگاه

آخرین مطالب